Terrina – kacza pierś, karkówka wieprzowa z pistacjami oraz brandy

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 1 dzień 2 godz.

  • Porcje 15

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaczkę i karkówkę zmiel z szalotką i czosnkiem w maszynce do mięsa ma drobnych oczkach.
  2. Wątróbkę oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  3. W dużej misce połącz mięso z bułką tartą, bulionem drobiowym WINIARY rozpuszczonym w mleku, przyprawami, brandy i jajkami.
  4. Dodaj pistacje, żurawinę oraz pokrojoną w grubą kostkę wątróbkę
  5. Dobrze wszystko wymieszaj, dopraw do smaku solą.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Małą foremkę (jak keksówka) lub głębokie naczynie żaroodporne wypełnij mięsem.
  8. Na samej górze ułóż plastry ciętej wzdłuż pietruszki.
  9. Tak przygotowaną Terrinę piecz przykrytą folią aluminiową w kąpieli wodnej sięgającej do 1/2 wysokości foremki przez 2 godziny.
  10. Na ostatnie 10 minut zdejmij folię.
  11. Podawaj schłodzoną w lodówce przez minimum 24h.

Opis przepisu:

Cały dom wypełni się niesamowitym zapachem pieczonej terriny, którą przygotujesz z rosołem drobiowym WINIARY. Ta mięsna przekąska, wywodząca się z Francji, to rodzaj rozpływającego się w ustach, aromatycznego pasztetu. Do przyrządzenia tego królewskiego dania wykorzystaj żurawinę, świeże mięso wieprzowe oraz delikatną pierś kaczki, a także inne wyborne dodatki, które zagwarantują niezapomniany smak!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?