Kutia z wiśniami i lodami śmietankowymi

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 10

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mak przepłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  2. Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach.
  3. Zagotuj 2 l wody, wrzuć do niej umytą pszenicę i ugotuj. Odlej nadmiar wody i ostudź.
  4. Rozpuść cukier w 100 ml gotującej się wody tworząc syrop.
  5. Rozpuść miód.
  6. Mak wymieszaj z pszenicą, miodem i syropem, dodaj bakalie. Dopraw cukrem wanilinowym.
  7. Odstaw do schłodzenia.
  8. Ostudzoną kutię delikatnie wymieszaj z miękkimi lodami śmietankowymi, zamroź w zamrażarce.
  9. Kisiel przygotuj przed podaniem - z 1/2 litra zimnej wody odlej pół szklanki, wsyp zawartość torebki, dobrze wymieszaj.
  10. Pozostałą część wody zagotuj. Odsuń wodę z ognia, wlej rozmieszany proszek. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając.
  11. Kutię podawaj w postaci kulek lodów z kisielem wiśniowym jako sosem.

Opis przepisu:

Spróbuj zaszaleć z tradycyjnym, kresowym przepisem na smakowitą kutię. Słodycz tej pełnej wybornych składników potrawy oryginalnie podkreślą delikatne lody śmietankowe. Tej nietypowej kutii z owocami i lodami śmietankowymi niezapomnianego, kwaskowatego posmaku nadadzą wiśnie i sos z wiśniowego kisielu WINIARY. To połączenie jest zaskakujące, ale jakże pyszne!
Jeśli wolisz tradycyjne smaki, wypróbuj nasz przepis na kutię bożonarodzeniową >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?