Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy

4/5 4 14 5 1
4/5 4 14 5 1
  • Przygotowanie: 48 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Do miksera wsyp mąkę, sól i 3/4 ilości wody. Włącz mikser na średnie obroty, gdy ciasto będzie zbyt twarde dolej odrobinę wody.
  2. Następnie do wyrobionego ciasta dolej olej i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek miksera.
  3. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 30 min aby odpoczęło.
  4. NADZIENIE: Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Rozpuść na głębokiej patelni 50 g masła i dodaj jabłka. Smaż przez 5 min.
  5. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, orzechy, cukier, cukier wanilinowy, sok z jednej pomarańczy i tartą skórkę z dwóch. Zredukuj jak największą ilość płynu, ale nie rozgotuj jabłek.
  6. Rozwałkuj ciasto na stolnicy obsypanej mąką. Możesz użyć dłoni do rozciągania ciasta.
  7. Ciasto posmaruj odrobiną rozpuszczonego masła i posyp bułką tartą w miejscu rozkładania nadzienia.
  8. Ostudzone nadzienie wyłóż na rozwałkowane ciasto. Zawiń całość zamykając jabłka w cieście.
  9. Posmaruj strudel roztrzepanym jajkiem z zewnątrz.
  10. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 min.

Opis przepisu:

Strudel jabłkowy z nutą pomarańczy to smakowity przepis na słodki wypiek, który po całym domu roznosi zapach pieczonych jabłek, przypraw korzennych i słodkich pomarańczy. Strudel z jabłkami z nutą pomarańczy smakuje doskonale dzięki bakaliom i orzechom, które są uznawane za symbol obfitości ;) Jabłkowy strudel z orzechami to doskonały wypiek nie tylko na świąteczne dni.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?