Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

Oceń ten przepis!

4/5 4 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 12 godz. 45 min.

  • Porcje 10

4/5 4 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia WINIARY i wymieszaj.
  2. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.
  3. Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.
  4. Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.
  5. Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.
  6. Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.
  7. Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.
  8. Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).
  9. Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
  10. Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..

Opis przepisu:

Masz ochotę na spektakularny makowiec z owocową niespodzianką? Nic prostszego- wystarczy przygotować pyszny makowiec z jagodami. Tradycyjnie pieczone ciasto wzbogacone o smaczne piętrowe nadzienie z waniliowego serka, jagodowego dżemu i galaretki WINIARY oraz bitej śmietany WINIARY, to doskonały świąteczny deser, który może pełnić też rolę tortu przy innych okazjach.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?