1

2

Przepisy

Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

4/5 4 2 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

Masz ochotę na spektakularny makowiec z owocową niespodzianką? Nic prostszego- wystarczy przygotować pyszny makowiec z jagodami. Tradycyjnie pieczone ciasto wzbogacone o smaczne piętrowe nadzienie z waniliowego serka, jagodowego dżemu i galaretki WINIARY oraz bitej śmietany WINIARY, to doskonały świąteczny deser, który może pełnić też rolę tortu przy innych okazjach.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Nadzienie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia WINIARY i wymieszaj.
  3. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką, aż powstanie kruszonka.
  4. Następnie dodaj żółtka, mak i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać dodawaj stopniowo zimnej wody.
  5. Wyłóż ciastem tortownicę lub inną formę z wyższym rantem i piecz przez 30-40 minut.
  6. Ostudź upieczony spód, ale nie wyjmuj go z foremki.
  7. Cukier wanilinowy WINIARY dodaj do sera. Wymieszaj całość z cukrem pudrem.
  8. Upieczony i ostudzony wcześniej spód posmaruj grubą warstwą dżemu.
  9. Kolejna warstwa to wcześniej przygotowany ser z wanilią.
  10. Zagotuj 750 ml wody (3 szklanki).
  11. Wsyp zawartość opakowania galaretek do gorącej wody i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj.
  12. Ostudź do temperatury pokojowej, zalej ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin..

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: