Sernik cytrynowy z gorzką czekoladą na spodzie piernikowym

5/5 5 27 5 1
5/5 5 27 5 1
  • Przygotowanie: 32 min.

  • Oczekiwanie: 4 godz.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj tortownicę, wyłóż spód papierem do pieczenia.
  2. Wypełnij szczelnie spód tortownicy pokruszonymi piernikami.
  3. Zetrzyj skórkę z cytryn oraz wyciśnij sok z jednej cytryny dodaj do sera i wymieszaj. Następnie dodaj cukier puder, śmietanę, jajka, wsyp galaretkę i wymieszaj.
  4. Całość wylej na spód z pierników.
  5. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni, piecz przez 4 godziny. Dzięki temu sernik będzie idealnie równy i nie opadnie.
  6. Dobrze wystudź, a następnie wykończ sernik czekoladą skruszoną struganą obieraczką.

Opis przepisu:

Sernik to ciasto, które ma wielu amatorów. Możesz powiększyć grono jego miłośników, kiedy na Święta przygotujesz lekki sernik cytrynowy na pysznych korzennych piernikach. Aby Twój wypiek był orzeźwiający i intensywny w smaku, oprócz skórki i soku z cytryny, dodaj doskonałą galaretkę cytrynową WINIARY. Ten prosty przepis sprawdzi się podczas wielu okazji.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • spasi
    Nie bardzo wiem co autor miał na myśli pisząc pierniki bez czekolady? Chodzi o ciasteczka pierniczki, takie jak się wiesza na choinkę, czy o takie jak się kupuje nieraz pakowane w torebkach (takie grubsze i zazwyczaj w lukrze), czy też o ciasto piernik? Chciałam zrobić sernik na święta, ale przez ten spód z nie wiadomo jakich pierników, chyba muszę poszukać czegoś innego