Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 10

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane. Przełóż na gazę i wyciśnij z nich całą wodę.
  2. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki, które następnie ugotuj. Jeżeli kulki będą się rozpadały podczas gotowania, możesz je obtoczyć w mące ziemniaczanej przed gotowaniem. Ugotowane kluseczki odstaw na bok.
  3. Mak przepłucz, zalej 1 litrem wrzącego mleka, gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pozostaw do wystudzenia.
  4. Odsącz mak i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia o drobnych oczkach. Możesz również skorzystać z gotowej masy makowej. Pamiętaj, że gotowe masy są już słodkie, zatem w dalszej części pomiń miód.
  5. Do tak przygotowanego maku, dodaj suszone owoce i lekko posiekane orzechy.
  6. Zalej całość mlekiem, aby uzyskać konsystencję dużo rzadszą niż w przypadku kutii, a następnie dodaj wcześniej przygotowane kluski.
  7. Całość zagotuj, jeżeli będzie zbyt gęste dolej mleka. Dopraw do smaku cukrem wanilinowym WINIARY i miodem.

Opis przepisu:

Każdy znajdzie czas, aby przygotować to nieskomplikowane, ale zaskakująco wyborne danie. Ziemniaczane kluseczki z makiem, miodem i bakaliami, posypane Cukrem wanilinowym WINIARY to znakomita przekąska, jeśli niespodziewanie pojawi się ochota na coś słodkiego. To danie, które przywoła wspomnienia lat dziecięcych i będzie pretekstem do długich rozmów przy świątecznym stole.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?