Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

Oceń ten przepis!

4/5 4 50 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 20

4/5 4 50 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Wodę z cukrem, cukrem Wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  3. Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając, tak żeby nie powstały grudki.
  4. Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
  5. Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
  6. Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
  7. Podawaj pokrojone w kostkę.

Opis przepisu:

Blok czekoladowy przywołuje w wielu z nas wspomnienia smaków z dzieciństwa. Obecnie trudno o identyczny w sklepie, dlatego warto pokusić się o przygotowanie go w domu z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Ten wyjątkowy deser z mleka w proszku i kakao przygotujesz w około godzinę i na pewno skradniesz nim serca domowników oraz gości. W wielu domach jest to tradycyjny świąteczny deser, którego nie może zabraknąć! Dowiedz się, jak go przygotować.

Na początek przygotuj blaszkę o bokach 20 cm x 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Nada się także niewielka keksówka. W garnku na małym ogniu rozpuść wodę z cukrem trzcinowym, Cukrem Wanilinowym WINIARY oraz z masłem. Kiedy składniki staną się płynne, dodaj kakao i całość dokładnie wymieszaj.

Nie zdejmując garnka z niewielkiego ognia, stopniowo dosypuj mleko w proszku, mieszając cały czas. Ważne, żeby nie powstały grudki. Następnie zestaw masę z ognia i dodaj do niej pistacje oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do foremki i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.

Foremkę z masą wstaw do lodówki i poczekaj, aż stężeje. Blok czekoladowy podawaj pokrojony w kostkę lub w plastry. Nie wymaga dodatkowej oprawy. Jego smak zachwyci nie tylko amatorów słodyczy, ale i tych, którzy zwykle po nie nie sięgają.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?