1

2

Przepisy

Blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną

3/5 3 25 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 20 porcji

Wyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim wspaniałym smakiem. Ten świąteczny smakołyk docenią mali i duzi biesiadnicy!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj płaską blaszkę o wymiarach około 20 cm x 20 cm lub zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Wodę z cukrem, cukrem Wanilinowym WINIARY i masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  3. Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając, tak żeby nie powstały grudki.
  4. Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia i wmieszaj pistacje z żurawiną.
  5. Wylej całą masę na blaszkę i wygładź nożem moczonym w gorącej wodzie.
  6. Całość wstaw do lodówki i poczekaj aż stężeje.
  7. Podawaj pokrojone w kostkę.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: