Śledź marynowany z żurawiną i imbirem

4/5 4 20 5 1
4/5 4 20 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 1 dzień 2 godz. 10 min.

  • Porcje: 15

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śledzia wymocz przez kilka godzin w mleku lub wodzie, następnie pokrój w 2 cm paski.
  2. Cebulę pokrój w piórka, imbir obierz i posiekaj w drobną kostkę (ok. 5 cm).
  3. Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę razem z imbirem posiekanym w paski oraz cukrem około 5 min, aż cebula się zeszkli i zmięknie.
  4. Po tym czasie dodaj na patelnię pozostałe składniki – liść laurowy, ziele angielskie, żurawinę i kurkumę.
  5. Smaż całość jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu, następnie ostudź.
  6. Przygotuj marynatę z ketchupu WINIARY, Maggi WINIARY oraz octu.
  7. Tak przygotowane składniki połącz ze śledziem i odstaw do lodówki na 24 godz.

Opis przepisu:

Oryginalny smak tradycyjnemu śledziowi zapewnią: żurawina, imbir i kurkuma. Tak marynowanym śledziem, pełnym wyrazistych aromatów, zaskoczysz wszystkich smakoszy przy świątecznym stole! Śledź marynowany z żurawiną to danie z charakterem, dlatego pozwól składnikom dania przeniknąć się i przygotuj przystawkę wcześniej. Dzięki temu to wyborne danie rozwinie cały wachlarz wyjątkowych smaków. Śledź z suszoną żurawiną to nie tylko pyszna potrawa, ale także zdrowa przekąska, a to dzięki bogatym właściwościom odżywczym dodatków: żurawiny, imbiru i kurkumy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?