1

2

Przepisy

Karp faszerowany pieczarkami i grzybami w sosie śmietanowym

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 80 minut

porcje: 6 porcji

Karp faszerowany to potrawa, która gości na wielu polskich wigilijnych stołach. Królewskie borowiki i świeże pieczarki, to znakomity farsz do świątecznego karpia. Przygotowanie tego pysznego dania, które podasz z aromatycznym WINIARY Pomysłem na… rybę w sosie śmietanowo-koperkowym zajmie niecałą godzinę, a z pewnością zrobi duże wrażenie na świątecznych gościach.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Karpia oczyść, usuń oczy i skrzela. Opłucz wodą, wytrzyj do sucha i natrzyj solą.
  2. Borowiki rozmroź i podsmaż z pociętymi w plastry pieczarkami na oliwie z 1 łyżką masła. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  3. Pozostałe dwie łyżki masła utrzyj z dwoma żółtkami i wymieszaj z ostudzonymi grzybami i bułką tartą.
  4. Karpia wypełnij przygotowanym farszem i zaszyj.
  5. Przygotuj brytfankę lub naczynie żaroodporne, które pomieści karpia. Dokładnie wysmaruj ją oliwą.
  6. Ułóż w niej karpia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez 30 minut. Podlewaj rybę podczas pieczenia sosem, który się wytworzy w brytfance.
  7. Gdy ryba się piecze, przygotuj POMYSŁ NA. Zawartość opakowania wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 50 ml wody.
  8. Przygotowanym POMYSŁEM polej rybę na koniec pieczenia i piecz ją jeszcze przez dodatkowe 15 minnut, aż się lekko przyrumieni.
  9. Karpia podawaj w dzwonkach, polanego sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • mcpilot
    Ahoj wszystkim... pokusiłem się o ten przepis i powiem szczerze, że karpik wyszedł bardzo pyszny (1,4kg rybki po oczyszczeniu) "Pomysł na rybę w sosie śmietanowo koperkowym" idealnie komponuje się z rybką słodkowodną... Osobiście następnym razem potrzymam rybę w piekarniku o 15 min dłużej przed dodaniem sosu... pozdrawiam i smakowitego ;)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: