Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

4/5 4 25 5 1
4/5 4 25 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 23 min.

  • Oczekiwanie: 55 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej wraz z solą przez sito na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i wyciągnięte z lodówki jajko.
  2. Zagniataj palcami, jeżeli ciasto nie będzie się kleiło dodaj łyżkę wody. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, ale nie za długo, bo będzie twarde. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Nakłuj ciasto równomiernie widelcem i wstaw ponownie do lodówki do momentu aż nagrzejesz piekarnik do 180 stopni.
  4. Podpiecz spód ciasta pod obciążeniem około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie je ostudź, dobrze wystudzone ciasto nie chłonie wilgoci z farszu.
  5. Kurczaka pokrojonego w paski podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę.
  6. Dopraw delikatnie solą i pieprzem, następnie dodaj POMYSŁ NA spaghetti Carbonara WINIARY rozmieszany ze śmietanką.
  7. Zamiast POMYSŁU NA... możesz użyć Sosu Italia Carbonara.
  8. Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczonym spodzie. Na wierzch zetrzyj ser mozzarella.
  9. Zapiekaj w piekarniku przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  10. Podawaj z dużą ilością natki pietruszki lub świeżym oregano.

Opis przepisu:

Włoski akcent podczas świątecznej biesiady z pewnością spotka się z dużym entuzjazmem. Delikatna mozzarella, soczysta pierś kurczaka i świeże, aromatyczne zioła, to niemal wszystko czego trzeba, aby świątecznemu obiadowi dodać odrobiny słońca prosto z samego serca Włoch. Przekonaj się o tym!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?