1

2

Przepisy

Smażone pierogi z niebieskim serem i dynią

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 120 minut

porcje: 6 porcji


Pierogi pojawiają się na polskich stołach w wielu odsłonach, najczęściej jednak w klasycznych formach, jak ruskie, z grzybami czy z jagodami na słodko. Jeśli chcesz zaskoczyć wszystkich ciekawym pomysłem na tę potrawę, z pewnością spodoba Ci się nasz przepis na smażone pierogi z serem pleśniowym. Farsz wzbogacamy o pieczoną dynię – bardzo popularną w okresie jesiennym.

Pierogi z dynią i serem fantastycznie łączą w sobie charaktery obu składników – specyficzny smak i konsystencję sera pleśniowego oraz świeżość pieczonej dyni.

Potrawę warto podsmażyć przed podaniem, nadając jej chrupkości i ubierając w piękny złocisty kolor.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski lub na stolnicę.
  2. Rozpuść masło i sól w gorącej wodzie.
  3. Wodę wlewaj stopniowo do mąki mieszając. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie miękkie i gładkie.
  4. Odstaw ciasto na minimum 30 minut pod przykryciem.
  5. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Odstaw.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Dynię obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
  8. Następnie przełóż na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, dopraw Ziarenkami Smaku WINIARY i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
  9. Piecz, aż się lekko przyrumieni i będzie miękka. Ostudź.
  10. W misce wymieszaj dynię, tarty ser, bułkę tartą. Dopraw do smaku pieprzem.
  11. Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką krążki, które następnie wypełnij farszem i sklej boki.
  12. Gotuj w lekko osolonej wodzie od 3 do 4 minut.
  13. Ostudź, a następnie podsmaż na patelni na złoty kolor.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: