Pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 2

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
  2. Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
  3. Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
  4. Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
  5. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
  7. Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
  8. Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.

Opis przepisu:

Klasyczne połączenie doskonałej ryby z cytryną znają wszyscy. Tym razem zaproponuj gościom oryginalne danie zapiekane w soli. Rozpływający się w ustach pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą, podbije podniebienia Twoich gości. Tak przyrządzona ryba to nowoczesna alternatywa dla dobrze znanych świątecznych smaków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?