Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczne połączenie doskonałej ryby z cytryną znają wszyscy. Tym razem zaproponuj gościom oryginalne danie zapiekane w soli. Rozpływający się w ustach pstrąg pieczony w soli z cytryną i kolendrą, podbije podniebienia Twoich gości. Tak przyrządzona ryba to nowoczesna alternatywa dla dobrze znanych świątecznych smaków.
Przygotowanie
85 min
Krok 1
15 min
Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
Krok 2
5 min
Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Krok 3
10 min
Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
Krok 4
5 min
Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Krok 5
2 min
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 6
3 min
Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
Krok 7
5 min
Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
Krok 8
40 min
Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Krok 1
z
8
Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
Krok 2
z
8
Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Krok 3
z
8
Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
Krok 4
z
8
Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Krok 5
z
8
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 6
z
8
Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
Krok 7
z
8
Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
Krok 8
z
8
Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0