1

2

Przepisy

Bigos z grzybami i wędzonymi śliwkami

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 180 minut

porcje: 10 porcji

Warto poświęcić czas na przygotowanie bigosu, który jest szlagierem podczas wszystkich rodzinnych uroczystości. Ciepły, aromatyczny, lekko kwaskowaty ze smacznymi dodatkami to tylko kilka określeń pysznego bigosu. Jeżeli zależy Ci na popisowej wersji tego dania, pamiętaj o pachnących przyprawach i suszonych owocach.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Owoce namocz w wodzie lub whiskey.
  2. Grzyby namocz w gorącej wodzie.
  3. Przygotuj garnek lub rondel z grubym dnem.
  4. Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż w garnku razem z mięsem pokrojonym w kostkę oraz przyprawami.
  5. Następnie dodaj grzyby i namoczone owoce, podsmaż 5 minut i dodaj posiekaną kapustę.
  6. Wszystko dobrze wymieszaj i w miarę potrzeby podlej wodą z grzybów i whiskey z owoców. Dopraw przyprawą w płynie Maggi oraz koncentratem pomidorowym.
  7. Całość duś na małym ogniu mieszając, co jakiś czas tak, żeby nie przypalić bigosu.
  8. Na koniec dopraw do smaku. Bigos im starszy tym jest bardziej aromatyczny. Dobrze jest go gotować etapami przez 2-3 dni.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: