Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach

4/5 4 25 5 1
4/5 4 25 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 3 godz. 5 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Szynkę umieść w garnku z jedną cebulą pokrojoną w piórka, startą skórką mandarynek, anyżem i dwoma płaskimi łyżkami soli.
  2. Całość zalej piwem, ale zostaw ok. 100 ml. Jeżeli szynka nie jest zakryta płynem, dolej wody.
  3. Gotuj na małym ogniu przez dwie godziny. Godzina na kilogram mięsa.
  4. Ostudź szynkę.
  5. Na patelni rozpuść miód w pozostawionym piwie, dodaj musztardę i  pokruszone goździki.
  6. Jeżeli szynka ma na sobie warstwę tłuszczu, natnij ją w kratę.
  7. Przygotowaną emulsją natrzyj szynkę. Umieść w naczyniu do pieczenia, obłóż cebulą, czosnkiem i przekrojonymi mandarynkami.
  8. Szynkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni bez przykrycia około 40 minut do momentu aż będzie ładnie zarumieniona, a mandarynki cebula i czosnek upieczone.
  9. Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.

Opis przepisu:

Ten przepis na szynkę pieczoną to krótko mówiąc: symfonia smaku. O zdecydowanym, doskonałym smaku i nieziemskim zapachu tego dania decydują wyszukane składniki takie jak anyż, piwo imbirowe, goździki, musztarda francuska, czy mandarynki. Szynka wieprzowa upieczona w zalewie z aromatycznych skarbów i podawana z sosem pieczeniowym WINIARY, to doskonały wybór na bożonarodzeniowy obiad.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?