1

2

Przepisy

Pierś indyka nadziewana orzechami laskowymi, rozmarynem, skórką cytryny owinięta w szynkę parmeńską

3/5 3 9 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 6 porcji

Prawdziwa uczta dla kulinarnych koneserów, to świąteczna rolada z delikatnej piersi indyka w wyrazistej szynce parmeńskiej, faszerowana wędzonym boczkiem i orzechami laskowymi. Znakomicie podkreślona rozmaitymi przyprawami i podawana z sosem pieczeniowym z cebulką WINIARY, zyska uznanie wszystkich biesiadników.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.
  2. Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Przełóż do miski w której będziesz mieszać farsz
  4. Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.
  5. Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku, obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40min/1kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać przykryj z góry folią aluminiową.
  8. Podawaj z sosem pieczeniowym WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: