składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.
- Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.
- Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min./1kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.
- Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPrawdziwa uczta dla kulinarnych koneserów, to świąteczna rolada z delikatnej piersi indyka w wyrazistej szynce parmeńskiej, faszerowana wędzonym boczkiem i orzechami laskowymi. Znakomicie podkreślona rozmaitymi przyprawami i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, zyska uznanie wszystkich biesiadników. Pierś indyka nadziewaną orzechami i rozmarynem możesz przygotować nie tylko od święta.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?