Pierś indyka nadziewana orzechami i rozmarynem

Oceń ten przepis!

4/5 4 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 6

4/5 4 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś rozetnij wzdłuż tak, aby uzyskać kieszeń, w której umieścisz farsz.
  2. Rozgrzej na patelni masło z oliwą i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie przełóż do miski, w której będziesz mieszać farsz.
  3. Podsmaż na złoto boczek pokrojony w kostkę, następnie dodaj zmielone orzechy, posiekany rozmaryn, posiekany czosnek i startą skórkę z cytryny. Smaż przez około 1 minutę. Przełóż do miski.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Do miski z farszem dodaj posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i wmieszaj całe jajko. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. Nałóż farsz we wcześniej przygotowanym indyku (kieszeń), obłóż dokładnie szynką parmeńską. Jeśli będzie potrzeba zwiąż roladę sznurkiem.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 min./1kg mięsa. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać, przykryj z góry folią aluminiową.
  8. Podawaj indyka polanego Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Opis przepisu:

Prawdziwa uczta dla kulinarnych koneserów, to świąteczna rolada z delikatnej piersi indyka w wyrazistej szynce parmeńskiej, faszerowana wędzonym boczkiem i orzechami laskowymi. Znakomicie podkreślona rozmaitymi przyprawami i podawana z Sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY, zyska uznanie wszystkich biesiadników. Pierś indyka nadziewaną orzechami i rozmarynem możesz przygotować nie tylko od święta.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?