Pieczeń wołowa z rostbefu, marynowana w ziołach, pieczona w niskiej temperaturze

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 4 godz. 20 min.

  • Porcje 20

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wołowinę osusz i pozbaw błon.
  2. Rozmaryn, tymianek, czosnek, pieprz, olej zmiksuj w blenderze na gładką pastę. Natrzyj nią rostbef.
  3. Rostbef obsmaż na złoty kolor z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni.
  4. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz około 4 godzin. Jeżeli masz termometr przystosowany do pieczenia w piekarniku wbij go przed pieczeniem w mięso.
  5. Różowy rostbef uzyskasz wtedy, gdy temperatura mięsa będzie oscylowała w przedziale 55-60 stopni. Mięso po wyjęciu z piekarnika musi odpocząć.
  6. Rostbef podawaj cienko krojony z gorącym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY przygotowanym z dodatkiem wina.

Opis przepisu:

Aromatyczna ziołowa marynata, to podstawa tej pieczeni. Pachnący rozmaryn, tymianek, czarny pieprz i czosnek stanowią pyszną marynatę dla soczystego rostbefu. By Twoja pieczeń prezentowała się na wigilijnym stole jak w najlepszej restauracji, podawaj ją z wyśmienitym sosem pieczeniowym z maślaną nutą WINIARY oraz dodatkiem czerwonego wina.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?