Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 3 dni

  • Porcje 10

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łososia umyj i osusz ręcznikiem.
  2. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce, koperek posiekaj, nasiona kolendry rozetrzyj w moździerzu. Następnie wymieszaj z solą i cukrem.
  3. Łososia ułóż w szklanym naczyniu skórą do dołu, obłóż dokładnie przygotowaną mieszanką, skrop wódką i przykryj dokładnie folią spożywczą. Całość dociśnij czymś ciężkim i wstaw do lodówki.
  4. Łosoś jest gotowy po 72 godzinach. Należy raz dziennie odlewać z naczynia wyciągniętą przez sól wodę.
  5. Po oczyszczeniu łososia z soli podawaj go w cienkich plasterkach na pieczywie z sosem chrzanowym WINIARY.

Opis przepisu:

Łosoś - Gravlax aromatyzowany żubrówką i nasionami kolendry to prawdziwie wykwintne danie, które pozwoli na zebranie naręcza gratulacji za jego przygotowanie. Cieszący się dużą popularnością, różowy łosoś zamarynowany w pachnących ziołach z odrobiną alkoholu będzie stanowił wyśmienity, nowoczesny dodatek do świeżego pieczywa. Rybę doskonale dopełni w smaku wyrazisty sos chrzanowy WINIARY.

Spróbuj także z sosem cytrynowym do ryb na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?