1

2

Przepisy

Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 150 minut

porcje: 10 porcji

Pieczona gęś to tradycyjna, staropolska potrawa, która po dziś dzień ma wielu amatorów. Gęsina wróciła do łask ze względu na swoje zdrowe i pyszne mięso, zaś podawanie jej z późnojesiennymi owocami takimi jak gruszki i jabłka, to niedościgniony klasyk. Jednak sos pieczeniowy WINIARY z dodatkiem orzeźwiającego cydru nadaje daniu zupełnie nowego wyrazu. Pieczona gęś na elegancki bożonarodzeniowy obiad, to coś czego nie warto przegapić!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.
  2. Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.
  4. Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.
  5. Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150ml wody i 150ml cydru.
  6. Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: