Gęś pieczona nadziewana jabłkami i gruszkami z sosem pieczeniowym z cydrem

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 30 min.

  • Porcje 10

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Gęś umyj, odetnij lotki od skrzydełek. Natrzyj dokładnie solą i tymiankiem pod skórą od strony piersi. Odstaw.
  2. Jabłka i gruszki pokrój w ósemki, wykrój gniazda nasienne, nie obieraj ze skórki. Owoce wymieszaj z bułką tartą i śliwkami. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Wypełnij gęś farszem, włóż do środka laskę cynamonu i zaszyj.
  4. Piecz w brytwanie lub na blasze polewając gęś tłuszczem, który się wytopi w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 2-2,5 godziny.
  5. Przygotuj sos WINIARY w proporcji 150ml wody i 150ml cydru.
  6. Podawaj porcjowaną gęś z sosem i farszem.

Opis przepisu:

Pieczona gęś to tradycyjna, staropolska potrawa, która po dziś dzień ma wielu amatorów. Gęsina wróciła do łask ze względu na swoje zdrowe i pyszne mięso, zaś podawanie jej z późnojesiennymi owocami takimi jak gruszki i jabłka, to niedościgniony klasyk. Jednak sos pieczeniowy WINIARY z dodatkiem orzeźwiającego cydru nadaje daniu zupełnie nowego wyrazu. Pieczona gęś na elegancki bożonarodzeniowy obiad, to coś czego nie warto przegapić!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?