1

2

Przepisy

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

Gdyby tak pyszna zupa grzybowo-cebulowa była ukryta pod smaczną pierzynką z ciasta francuskiego? Zupa borowikowa z cebulą ma nie tylko aromat białego wina, ale pachnie też świeżym tymiankiem. Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego będzie nowatorskim daniem na Twoim świątecznym stole, które przygotujesz z łatwością dzięki esencjonalnej zupie borowikowej Jak u Mamy WINIARY! Pokaż gościom, że znakomicie można łączyć tradycję z nowoczesnością!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplaserki, duś w głębokim rondlu na maśle na wolnym ogniu 1,5 – 2 godziny.
  2. Podlej cebulę białym winem, zagotuj, dolej rozpuszczoną w 0,5 l wody kostkę warzywną, gotuj pół godziny.
  3. Zupę Borowikową rozprowadź w 0,5 l zimnej wody, dolej do rondla, gotuj chwilę.
  4. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Zupę przelej do żaroodpornych miseczek, od gałązek tymianku oddziel listki i posyp nimi zupę.
  6. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w kwadraty nieco większe niż miseczki. Na każdą miseczkę nałóż ciasto francuskie, delikatnie dociśnij ciasto do brzegów miseczek.
  7. Zapiekaj 15 minut, podawaj zaraz po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: