Ryba w cieście naleśnikowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

Przygotowanie:

  1. Każdy filet kroję na 3 - 4 części. Osuszam rybę dokładnie ręcznikiem papierowym.
  2. W niewielkiej miseczce umieszczam mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajko, sól, pieprz i mleko. Całość miksuję za pomocą miksera lub blendera na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe powinno przypominać konsystencją gęstą śmietanę.
  3. Kawałki osuszonej ryby maczam w gęstym cieście naleśnikowym i od razu kładę na dobrze rozgrzany olej na patelni.
  4. Smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osuszam z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.

Opis przepisu:

Ryba w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu, jest wtedy wyjątkowo chrupiąca zewnątrz i soczysta w środku. Dodatek Proszku do pieczenia WINIARY sprawia, że panierka z ciasta naleśnikowego jest wyjątkowo puszysta i lekka. Wybierz filety z ulubionej białej ryby, a gotowe danie podawaj z cząstkami cytryny, frytkami i surówką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?