1

2

Przepisy

Amarantusianka – kremowa owsianka z amarantusa

5/5 5 1 5 1

porcje: 1 porcja

250 calories kalorie: 250 kcal / porcja

Amarantus, inaczej szarłat wyniosły, jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ostatnio zyskał miano zboża XXI wieku, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych niż popularna pszenica. Spróbuj go pod postacią „owsianki” z dodatkiem Cukru wanilinowego Winiary, cynamonu i miodu.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj w wodzie amarantus, kiedy kasza zacznie gęstnieć dodaj trochę mleka i gotuj do pożądanej konsystencji (mniej lub bardziej gęstej, zależy jak lubisz).
  2. Dodaj szczyptę soli i Cukier wanilinowy WINIARY. Odstaw pod przykryciem.
  3. Na małej patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła i dodaj jabłko pokrojone w kostkę, dodaj 1 łyżeczkę cynamonu i miód. Podsmaż do miękkości. (Jeśli lubisz z jabłkiem i cynamonem)
  4. „Owsiankę” amarantusową nałóż do miseczek, dodaj na wierzch truskawki lub jabłko. Jeśli chcesz możesz podlać gorącą owsiankę zimnym mlekiem.
  5. Możesz też posypać orzechami, prażonymi pestkami słonecznika lub czym sobie zamarzysz!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: