Zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym

Oceń ten przepis!

5/5 5 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wołowinę umyj, osusz. Jeśli trzeba plastry delikatnie rozklep. Ogórka pokrój na ćwiartki, kawałek cebuli pokrój w piórka do roladek, resztę posiekaj. Kostkę wołową rozpuść w 500 ml wrzącej wody.
  2. Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy, oprósz pieprzem, ułóż na nim kawałek ogórka i słoniny oraz kilka piórek cebuli, a następnie ciasno zawiń w roladkę. Zepnij wykałaczkami. Oprósz mąką.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż roladki z każdej strony na dużym ogniu, dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze chwilę. Zalej wywarem z kostki wołowej, dodaj grzybki i duś na patelni pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, ostrą paprykę, ewentualnie solą.
  4. Sos dusi się długo, dlatego raczej nie trzeba go zagęszczać, jeśli jednak będzie za rzadki, rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie, dodaj odrobinę gorącego sosu i wlej całość na patelnię.

Opis przepisu:

Zrazy wołowe to doskonały pomysł na smaczny i sycący obiad. Idealnie sprawdzi się, kiedy masz zaplanowaną wizytę gości lub, kiedy po prostu chciałabyś ugotować swoim domownikom coś pysznego. Sprawdź nasz przepis na zrazy wołowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?