Jabłka w cieście francuskim

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 25 min.

  • Porcje 2

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy i usuwamy gniazdo nasienne.
  2. Wszystkie bakalie drobno siekamy. Mieszamy je z miodem i cynamonem.
  3. Ciasto rozwijamy na płasko i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na cieście układamy jabłka i nadziewamy środek przygotowanymi bakaliami z miodem.
  4. Z wierzchu obsypujemy jabłka delikatnie cynamonem i każde z osobna owijamy ciastem francuskim. Z wierzchu ciasto smarujemy jajkiem.
  5. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 20-25 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Jabłka w cieście francuskim to deser z niespodzianką w środku – mieszanką bakalii, miodu i cynamonu, którą nadziewamy jabłka. Ubrane w ciasto francuskie połówki jabłek pieczemy około 20-25 minut. Gorące, rumiane jabłka w cieście francuskim przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?