Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 35 min.

  • Porcje 24

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

biszkopt kakaowy

Krem śmietanowy

polewa czekoladowa

Truskawki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
  2. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej miksować. Po czym wsypać przesiane mąki (pszenną i ziemniaczaną) razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 - 30 minut.
  3. Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem na sztywno. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do ubitej śmietany i dokładnie wymieszać.
  4. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki, część owoców pozostawić do dekoracji.
  5. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, wyłożyć krem śmietanowy z truskawkami, wyrównać łyżką. Przykryć drugim blatem ciasta.
  6. W rondelku umieścić margarynę i cukier. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia. Na koniec wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą do 1/4 wysokości szklanki i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie wstawić szklankę z żelatyną do mikrofalówki na 30 sekund i rozpuścić. Płynną żelatynę dodać do rondla z zawartością, dokładnie wymieszać i chwilę podgrzewać.
  7. Na wierzch ciasta wyłożyć polewę czekoladową, rozsmarować równo po wypieku i udekorowac połówkami truskawek. Schłodzić w lodówce.

Opis przepisu:

Ciasto z kremem śmietankowym i truskawką – do jego zalet niewątpliwie należy zaliczyć wspaniały wygląd, nieziemski smak i proste przygotowanie. Cukier waniliowy WINIARY wzbogaci nasze ciasto o aromat wanilii, który zawsze świetnie pasuje do deserów. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?