Zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą

Oceń ten przepis!

5/5 5 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 2

5/5 5 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Odcedzam, po czym wrzucam do rondelka, wlewam bulion warzywny Winiary i gotuję do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  2. Ugotowaną kaszę mieszam z odcedzonymi groszkiem i kukurydzą. Suszone pomidory osączam z zalewy, kroję na małe kawałki i dodaję do masy, wraz z przyprawami.
  3. Przekłądam do wysmarowanego masłem, niewielkiego naczynia do zapiekania. Ser mozzarella kroję w plasterki, które układam na powierzchni. Wstawiam do nagrzanego piekarnika.
  4. Piekę 30 minut w 180 stopniach, aż ser pięknie się zrumieni.

Opis przepisu:

Prosta i niezwykle szybka zapiekanka z kaszy jaglanej z mozzarellą to coś nowego wśród zapiekanek. Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu, a gdy już ostygnie, dodaj do niej groszek, kukurydzę oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Wymieszane składniki wyłóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch ułóż plastry aksamitnego sera mozzarella. Zapiekankę włóż do piekarnika, a gdy zobaczysz pięknie zrumieniony ser na powierzchni, oznacza to, że nasza potrawa jest już gotowa!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?