Ryż podsmażany z mięsem mielonym

Oceń ten przepis!

4/5 4 21 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 17 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

4/5 4 21 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  3. Do tego dodać zioła i przyprawy, chwilę razem podsmażać.
  4. Dodać mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
  5. Do mięsa wlać szklankę wody, dodać kostkę mięsną. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10-15 minut. Co jakiś czas zamieszać.
  6. Do mięsa dodać ryż. Wymieszać, chwilę razem podsmażać.
  7. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści i wszystko się ładnie połączy.
  8. Na koniec dodać posiekaną natkę i wymieszać.

Opis przepisu:

Coś dla miłośników dań mięsnych, czyli ryż podsmażany z mięsem mielonym. Przyrządzamy go na zeszklonych na rumiano cebuli i czosnku, a także w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw. Pod koniec smażenia ryż z mięsem mielonym okraszamy kremowym masłem, a podajemy posypany świeżą natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?