Leczo z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 43 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 43 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój, zeszklij na oleju.
  2. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plasterki.
  3. Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
  4. Pieczarki i paprykę dodaj do cebuli i smaż razem 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy i przypraw do smaku Przeprawą Magii, solą i pieprzem.
  5. Możesz dodać plasterki podsmażonej kiełbasy.

Opis przepisu:

Leczo to potrawa węgierska zrobiona z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem mięsnym. W Polsce często przyrządza się je z dodatkiem cukinii lub bakłażanów. My jednak proponujemy przepis na leczo z pieczarkami, w którym nie ma mięsa. To świetne rozwiązanie nie tylko dla wegetarian, ale wszystkich tych, którzy szukają pomysłu na obiad bez mięsa.

Wegetariańskie leczo z pieczarkami składa się z cebuli, czerwonej i żółtej papryki, koncentratu pomidorowego i oczywiście pieczarek. Jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku wersji z mięsem, ponieważ warzywa szybciej stają się miękkie i nie wymagają tak długiego duszenia.

Jak zrobić leczo z pieczarkami? Warzywa należy oczyścić i pokroić. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kostkę i zeszklij na oleju. Paprykę czerwoną i żółtą oczyść i też pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść (możesz także je obrać, jeśli wolisz) i pokrój w plasterki. Pokrojone warzywa dodaj do cebuli i smaż razem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przypraw przyprawą w płynie MAGGI, solą i pieprzem.

Jeśli mimo wszystko zależy ci na mięsnych składnikach w leczo z pieczarkami, możesz uzupełnić je o plasterki podsmażonej kiełbasy. Jednak polecamy spróbowanie leczo bez mięsa, ponieważ kompozycja warzywnych smaków spisuje się doskonale i zadowala nawet wybredne podniebienia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?