Sałata florencka z awokado w musztardowym sosie

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Porcje 12

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos do sałatki

Przygotowanie:

  1. Liście sałaty myję pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym lub odwirowuję z nadmiaru wody. Dłońmi rozrywam liście na mniejsze kawałki i wrzucam do salaterki.
  2. Awokado kroję na pół, za pomocą noża usuwam pestkę, wbijając nóż w pestkę i delikatnie przekręcam zgodnie z ruchem wskazówek zegara.Zdejmuję skórkę, miąższ kroję w kawałki i dokładam do sałaty.
  3. Oliwę, sok z limonki i cukier mieszam dokładnie, by cukier się rozpuścił, doprawiam solą i pieprzem, a na końcu dodaję musztardę. Wszystko mieszam ze sobą i sosem polewam sałatkę.

Opis przepisu:

Sałata florencka z awokado w musztardowym sosie to potrawa inspirowana podróżami po półwyspie apenińskim. Z każdym kolejnym kęsem, będziecie czuć włoską atmosferę coraz wyraźniej, a Florencja zarysuje się Wam przed oczami. Dodatek awokado sprawia, że sałatka zyskuje na witalności, tak ważnej w czasach mody na bycie fit.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?