Ciasto Łasuch

Oceń ten przepis!

5/5 5 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 55 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 5 min.

  • Porcje 30

5/5 5 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt:

Wkładka czekoladowa:

Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach, dodawać po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia. Obroty zmniejszyć do drugiego poziomu, dodawać po jednym żółtku.
  2. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy miksując tylko do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec biszkopt przez ok 40-45 minut. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  3. Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać zmielone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę.
  4. Dodać mleko w proszku, dokładnie utrzeć. Na końcu wsypać pokruszone herbatniki. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. Kremówkę ubić dodając śmietan-fix.
  6. Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.

Opis przepisu:

Ciasto Łasuch to deser dla miłośników czekoladowych słodkości. Robimy je warstwowo – kakaowy spód wykładamy bitą śmietaną, a następnie czekoladową masą z pokruszonymi herbatnikami. Deser wieńczy biszkopt i reszta bitej śmietany polana roztopioną czekoladą. Ciasto Łasuch podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?