Jabłka w słoikach na zimę

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 55 min.

  • Porcje 6

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski wypełnionej woda i wymieszanej z ok. 1 łyżką kwasku cytrynowego (w ten sposób zanim obierzemy większość jabłek pozostałe nam nie ściemnieją).
  2. Po obraniu wszystkich jabłek połowę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka.
  3. Dolać wodę i poddusić kilkanaście minut stopniowo dodając cukier (w zależności od tego jak słodkie są jabłka, których używamy).
  4. Gdy jabłka prawie się rozpadną, powstanie mus. Dorzucić drugą część pokrojonych jabłek, dusić mieszając co jakiś czas, aby druga partia zmiękła.
  5. Gotowe jabłka przekładać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 15 minut. Następnie wyłożyć i odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Opis przepisu:

Jabłka w słoikach na zimę to przepyszny powrót do smaków lata. Pokrojone w ćwiartki, a następnie kostkę jabłka, zalej wodą z kwaskiem cytrynowym WINIARY. Kwasek nada wyrazistego smaku oraz sprawi, że jabłka nie zmienią koloru. Jabłka w słoikach, są łatwe do wykonania, a możesz się nimi delektować, całym rokiem dodając je między innymi jako farsz do naleśników.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?