Potrawka z soczewicą

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 5

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku.
  2. Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie.
  3. Do podsmażonego mięsa, dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę. Całość smażyć razem przez chwilę i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy przygotowywać danie.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa. Całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek.
  5. Garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną. Następnie dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników.
  6. Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.

Opis przepisu:

Potrawka z soczewicą to pyszne i sycące danie na obiad w gronie bliskich osób. Niezwykle pożywna kompozycja soczewicy, mięsa mielonego, kiełbasy oraz papryki, pietruszki, marchewki, cebulki i czosnku to znakomita dawka energii. Zasmakuj w szybkiej i łatwej do wykonania potrawce z soczewicą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?