Pieczony kurczak z musztardą

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 4 godz. 15 min.

  • Porcje 6

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawy, zioła, musztardę i olej.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, odłożyć do lodówki na 1-2 godziny.
  4. Po tym czasie kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Kurczaka piec w 160 stopniach przez około godzinę.
  5. Kurczaka odwrócić, piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Podczas drugiej godziny pieczenia mięso często polewać marynatą wymieszaną pól na pół z zimną wodą.
  6. Po tym czasie kurczaka jeszcze raz odwrócić, polać resztą marynaty. Temperaturę zwiększyć do 220 stopni. Kurczaka piec dalej do zrumienienia skórki (ok. 15 minut). Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.

Opis przepisu:

Kurczak połączony z musztardą to dość niestandardowa kombinacja, która zachwyci wszystkich wielbicieli ostrzejszych smaków. Pikanterii dodaje fakt, że kurczak pieczony jest w całości. Pieczony kurczak z musztardą kryje w sobie smak nie tylko musztardy saperskiej, ale również kompozycji ziół i przypraw. Zobacz, jak upiec aromatycznego kurczaka!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?