1

2

Przepisy

Pierś z indyka w sosie porowo-śmietanowym

5/5 5 39 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Pyszne danie na obiad.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Por dokładnie oczyścić, drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać masło i masło roślinne.
  3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić por, chwilę podsmażać.
  4. Do zeszklonego pora dodać zioła, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu. Wlać 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu bez przykrycia kilka minut, co chwilę mieszając.
  5. Mięso podzielić na porcje, dodać do pora, lekko posolić. Smażyć, aż mięso się zetnie.
  6. Wlać szklankę wody, dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
  7. Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody.
  8. Zawiesiną zagęścić sos. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty, dolać więcej wody. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.

1 wskazówka do przepisu

  • Ptok
    Dodałam pieczarki i potarty ser. Super

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: