Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

Oceń ten przepis!

5/5 5 7 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 32 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 12

5/5 5 7 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć z papieru. Pokroić na 12 kwadratów.
  2. Włożyć do foremek muffinowych tak, aby wszystkie 4 rogi wychodziły z foremki.
  3. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
  4. Włożyć do 1 szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny i cukru, zagotować, wyjąć, ostudzić.
  5. Ułożyć na ciasto w foremkach.
  6. Wgłębienia po nasionach napełnić powidłami.
  7. Oprószyć cynamonem mielonym.
  8. Następnie posypać cukrem wanilinowym.
  9. Orzechy arachidowe drobno posiekać.
  10. Ciasteczka posypać posiekanymi orzechami.
  11. W kubeczku rozmieszać jajko z pozostałym cukrem wanilinowym.
  12. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.
  13. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut. Wyciągnąć na kratkę i ostudzić.

Opis przepisu:

Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami to bardzo łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznego poczęstunku. Ciasto francuskie po upieczeniu wygląda niczym otwarty tulipan i pięknie eksponuje jabłkowo-orzechowy farsz. Zachwyt wzbudza również kolor ciastek, które zostały posmarowane jajkiem i Cukrem wanilinowym WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?