Gofry z jogurtem greckim

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 4

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dokładnie wymieszać z olejem, cukrem, cukrem waniliowym, jogurtem i mlekiem.
  2. Do tego dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tak, żeby nie było grudek.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną płytę gofrownicy posmarowaną odrobiną oleju.
  5. Zamknąć górną pokrywę (również lekko posmarowaną olejem). Gofry piec kilka minut, na rumiano. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Fantastyczny przysmak nie tylko dla najmłodszych! Gofry kochamy wszyscy, a te z jogurtu greckiego są wyjątkowo lekkie i puszyste. Dodatek cukru waniliowego WINIARY, nada naszym łakociom wyjątkowego aromatu, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Aż ślinka cieknie!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?