Kurczak w marynacie z syropem klonowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 50 min.

  • Porcje 3

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlać syrop klonowy. Dodać sos sojowy. Połączyć z sokiem z cytryny. Włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać przyprawę jarzynka i tymianek. Dodać sól i pieprz do smaku. Połączyć z musztardą. Doprawić przyprawą maggi. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  2. Włożyć umyte i osuszone mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscy przynajmniej na godzinę.
  3. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  4. Oprószyć papryką, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
  5. Piec około 50 minut w temp 200 stopni. Po upływie pół godziny usunąć folię, oblać mięso powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby mięso ładnie się zrumieniło.

Opis przepisu:

Bardzo smaczne aromatyczne mięso z kurczaka. Mięso można oprószyć ostrą lub słodką mieloną papryką, dzięki czemu nabierze nowych wartości kulinarnych. Syrop klonowy podkreśli smak naszego obiadu i wzmocni jego aromat. Całości długo nie zapomnimy! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?