Siekane kotleciki z kurczaka

Oceń ten przepis!

5/5 5 18 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 6

5/5 5 18 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyść, opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Posiekaj drobno lub zmiel na maszynce i przełóż do miski.
  2. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojoną w niewielką kostkę paprykę.
  3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mięsa wraz z natką pietruszki, surowymi jajkami oraz mąką.
  4. Wyrób dokładnie masę, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz roztartymi w dłoniach ziołami.
  5. Miskę z masą wstaw do lodówki na co najmniej 90 minut.
  6. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Wyciągnij masę z lodówki, dokładnie przemieszaj i formuj niewielkie płaskie kotleciki.
  7. Smaż kotlety z obu stron na rumiano.
  8. Siekane kotleciki podawaj z Sosem ziołowym WINIARY oraz surówką z ulubionych warzyw.

Opis przepisu:

Siekane kotleciki z kurczaka pokochają niemal wszyscy – miłośnicy sera żółtego, amatorzy mięsa, a także zwolennicy warzyw. Serowo-mięsna masa z dodatkiem warzyw doskonale nadaje się do formowania kotletów, będących dobrą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Rumiane kotlety drobiowo-warzywne z serem doskonale komponują się Sosem ziołowym WINIARY i świeżymi warzywami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?