Ziemniaki zapiekane z boczniakami

Oceń ten przepis!

4/5 4 12 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 53 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 5

4/5 4 12 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
  2. Wsypać do garnka i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie.
  3. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  4. Boczniaki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.
  5. Na patelnię włozyć masło, rozgrzać.
  6. Wsypać posiekaną cebulę.
  7. Dodać boczniaki, podsmażyć. doprawić do smaku przyprawą Jarzynka.
  8. Na patelni rozgrzać smalec.
  9. Wsypać pół miękkie ziemniaki. Smażyć, aż lekko się zarumienią.
  10. Połączyć z boczniakami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem, a na końcu jarzynką.
  11. Wymieszać i smażyć przez kilka minut.
  12. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.
  13. Podsmażone ziemniaki przełożyć na talerze. Obficie posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać.

Opis przepisu:

Ziemniaki zapiekane z boczniakami są pysznym zamiennikiem gotowanych ziemniaków. Można je podawać, jako dodatek do obiadu z mięsem i surówką a z pewnością, nadadzą wielowymiarowego smaku Twojego dania. Ziemniaki zapiekane z boczniakami są szybą i łatwą do wykonania potrawą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?