Sos pomarańczowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 5 min.

  • Porcje 5

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Robić to nad miską, żeby nie stracić soku. Z pozostałości pomarańczy wycisnąć cały sok.
  2. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać, aż cukier zacznie się topić i zmieniać kolor na złoty.
  3. Do karmelu dodać cząstki pomarańczy razem z sokiem. Gotować tak długo, aż karmel się rozpuści.
  4. Następnie przelać pomarańcze razem z płynem do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem.
  5. Do gorącej masy dodać masło. Wymieszać dokładnie, żeby wszystko się połączyło.
  6. Sos przestudzić. Gotowym sosem polać np.lody.

Opis przepisu:

Sos pomarańczowy to doskonały dodatek do owocowych deserów, lodów czy naleśników. Słodkie połączenie karmelu z wyfitetowanymi kawałkami soczystej pomarańczy tworzą wspaniałą kompozycję smaków. Składniki sosu wystarczy połączyć z miękkim masłem i zmiksować blenderem na gładką masę. Przygotowanie sosu pomarańczowego jest niezwykle proste i nie potrzeba na nie wiele czasu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?