Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 10 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Flaki dokładnie umyć zmieniając kilka razy wodę. Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować przez 5 minut.
  2. Następnie odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą i gotować przez 15 minut.
  3. Powtórnie odcedzić, przepłukać, włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe.
  4. Wsypać ziarenka ziela angielskiego.
  5. Dodać rozkruszoną kostkę Winiary. Gotować 1-1,5 godziny
  6. Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
  7. Następnie wsypać włoszczyznę paski.
  8. Dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć.
  9. Warzywa połączyć z flakami.
  10. Dodać majeranek 15 minut przed końcem gotowania.
  11. Smalec rozpuścić na patelni, dodać mąkę.
  12. Zrobić rumianą zasmażkę. ostudzić.
  13. Do zasmażki dodać mieloną paprykę.
  14. Wymieszać z odrobiną zimnej wody.
  15. Połączyć z zupą, zagotować. Doprawić do smaku.

Opis przepisu:

Flaki wołowe z koncentratem pomidorowym to ciekawy i nowy sposób na podanie tradycyjnego dania. Pomidorowy posmak świetnie będzie się komponował z tradycyjnym smakiem flaczków, co razem stworzy niepowtarzalną ucztę. Rodzina będzie zaskoczona nowym wydaniem ich ulubionej zupy i na pewno poprosi o dokładkę! Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?