Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Miętusek

Oceń ten przepis!

4/5 4 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 15

4/5 4 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Biszkopt

Masa miętowa

Masa śmietanowa

Przygotowanie:

  1. Z 6 jaj przygotowujemy biszkopt ciemny.
  2. Ściągamy skórkę z biszkoptu. Przekrajamy na pół.
  3. Landrynki rozpuszczamy w 70 ml wody, ciągle mieszając.
  4. Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy budyń i cukier. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy zawiesinę budyniową i masę z cukierków. Gotujemy budyń. Studzimy.
  5. Ucieramy masło dodając budyń miętowy.
  6. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dajemy tężejącą galaretkę. Miksujemy.
  7. Na biszkopt dajemy masę budyniową. Dajemy drugi biszkopt.
  8. Dajemy masę śmietanową.
  9. Potem dajemy biszkopty.
  10. Dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Opis przepisu:

Ciasto miętowe nie jest często spotykane na polskich stołach. Po spróbowaniu tego przepisu na pewno się to zmieni. Masa miętowa zawarta w tym przysmaku robi naprawdę duże wrażenie. Jest zarazem słodka i orzeźwiająca, a do tego świetnie komponuje się z biszkoptem. Nic, tylko zajadać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?