Zupa z kapustą, groszkiem i ciecierzycą

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 13 godz. 5 min.

  • Porcje 5

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 12 godzin do namoczenia.
  2. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić, przesypać z powrotem do garnka, ponownie zalać wodą. Do ciecierzycy dodać 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i trochę Ziarenek Smaku. Ugotować ją prawie do miękkości.
  3. Kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2 litrami wody. Dodać do nich pozostałe ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, zagotować, zebrać szumowiny.
  4. Kapustę poszatkować. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, pokroić w półplasterki.
  5. Przygotowane warzywa dodać do wywaru. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować ok. 15 minut.
  6. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  7. Ziemniaki dodać do zupy razem z mrożonym groszkiem i ciecierzycą z wywarem, w którym się gotowała. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  8. Pod koniec gotowania do zupy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Zupę doprawić do smaku Ziarenkami Smaku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?