1

2

Przepisy

Śledzie po cygańsku

5/5

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 413 kcal / porcja

Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutką słodyczy. Naprawdę smakowite: z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Ale uwaga - wymagają dwóch godzin moczenia i chłodzenia, więc nie będą gotowe od razu. Kto woli wersję łagodniejszą, może sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem na sitku. Sałatkę śledziową po cygańsku możesz przygotować na święta – idealnie nadają się na kolacje wigilijną, a podane z pieczywem będą pyszną przekąską jeszcze przed głównymi przysmakami, które znajdą się na Twoim bożonarodzeniowym stole.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
  2. Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
  3. Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
  4. Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
  5. Podawaj godzinę po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • wiklinowykret
    zrobiłam wasze śledzie po cygańsku, ale bardziej po mojemu, bo dodałam RODZYNKI
  • malinowaViki
    Mój ulubiony śledzik.
  • RENIZ
    Lubię takie śledzie :)
  • gonzo81
    Bardzo fajne, prosta i smaczne:)
  • Jurski
    Nigdy nie jadłem śledzi w takim wydaniu, ale wydają się smakowite :) Zastanawiam się, czy nie można zaszaleć jeszcze bardziej i dodać chrzanu (jak napisał robroy5) albo nawet chili :) Myślę, że właśnie znalazłem pomysł na świątecznego śledzia innego niż dotychczas się u mnie jadało.
  • robroy5
    Ja dodałem jeszcze - dwie łyżeczki chrzanu żurawinowego, dwie łyżeczki majonezu i jeden ogórek kiszony(taki mały eksperyment), ale każdy zachwalał i wszystkim smakowało.
  • GUCIO271
    Super - bardzo smakowało mojej rodzinie, z tym że lepsze są na drugi dzień kiedy się lepiej "przegryzie"

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: