Śledzie po cygańsku

4/5 4 86 5 1
4/5 4 86 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
  2. Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
  3. Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
  4. Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
  5. Podawaj godzinę po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutką słodyczy. Naprawdę smakowite: z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Ale uwaga - wymagają dwóch godzin moczenia i chłodzenia, więc nie będą gotowe od razu. Kto woli wersję łagodniejszą, może sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem na sitku. Sałatkę śledziową po cygańsku możesz przygotować na święta – idealnie nadają się na kolacje wigilijną, a podane z pieczywem będą pyszną przekąską jeszcze przed głównymi przysmakami, które znajdą się na Twoim bożonarodzeniowym stole.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?