Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Śledzie po cygańsku

  • Śledzie po cygańsku
  • czas Łączny czas: 140 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 120 min)
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: 413 kcal / 1 porcję

Wyraziste śledzie po cygańsku - dla miłośników ostrych smaków z lekką nutką słodyczy. Naprawdę smakowite: z ogórkiem konserwowym i cebulą w ostro-słodkim sosie. Ale uwaga - wymagają dwóch godzin moczenia i chłodzenia, więc nie będą gotowe od razu. Kto woli wersję łagodniejszą, może sparzyć posiekaną cebulę wrzątkiem na sitku. Sałatkę śledziową po cygańsku możesz przygotować na święta – idealnie nadają się na kolacje wigilijną, a podane z pieczywem będą pyszną przekąską jeszcze przed głównymi przysmakami, które znajdą się na Twoim bożonarodzeniowym stole.
Zobacz inne przepisy na Boże Narodzenie >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Śledzie umyj, zalej zimną wodą, pozostaw na 1 godzinę i odsącz.
  2. Ogórki i śledzie pokrój w paski, cebulę w kostkę.
  3. Ketchup, olej i musztardę połącz, dopraw Przyprawą w płynie i cukrem. Połącz z ogórkami i cebulą.
  4. Paski śledzi ułóż na półmisku, następnie pokryj je sosem.
  5. Podawaj godzinę po przygotowaniu.
Kalorie: 1652 kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 marca 2014
    wiklinowykret

    zrobiłam wasze śledzie po cygańsku, ale bardziej po mojemu, bo dodałam RODZYNKI

    +0
  • 10 lutego 2014
    malinowaViki

    Mój ulubiony śledzik.

    +0
  • 6 grudnia 2013
    RENIZ

    Lubię takie śledzie :)

    +0
  • 3 grudnia 2013
    gonzo81

    Bardzo fajne, prosta i smaczne:)

    +0
  • 3 grudnia 2013
    Jurski

    Nigdy nie jadłem śledzi w takim wydaniu, ale wydają się smakowite :) Zastanawiam się, czy nie można zaszaleć jeszcze bardziej i dodać chrzanu (jak napisał robroy5) albo nawet chili :) Myślę, że właśnie znalazłem pomysł na świątecznego śledzia innego niż dotychczas się u mnie jadało.

    +0
  • 27 grudnia 2012
    robroy5

    Ja dodałem jeszcze - dwie łyżeczki chrzanu żurawinowego, dwie łyżeczki majonezu i jeden ogórek kiszony(taki mały eksperyment), ale każdy zachwalał i wszystkim smakowało.

    +0
  • 3 kwietnia 2010
    GUCIO271

    Super - bardzo smakowało mojej rodzinie, z tym że lepsze są na drugi dzień kiedy się lepiej "przegryzie"

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Śledzie po cygańsku

Wydrukuj przepis

Śledzie po cygańsku

Zgłoś przepis do moderacji