Marlenka

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 5 godz. 40 min.

  • Porcje 20

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

masa:

dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i cukier. Kiedy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, dodać sodę wymieszaną z octem (dodajemy zaraz po rozpuszczeniu). Po wymieszaniu masę gotujemy na malutkim palniku cały czas mieszając do momentu, aż całość zmieni kolor na ciemno pomarańczowy. Następnie zdjąć garnek z ognia i przestudzić około 5 minut.
  2. Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i szybko wymieszać, aby się połączyły z masą, ale się nie ścięły. Mąkę przesiać i dodać do ciepłej masy i zagnieść szybko ciasto kiedy wszystko jest ciepłe.
  3. Zagniecione ciasto podzielić na 5 porcji i rozwałkować na wielkość blaszki (33 cm na 22 cm).
  4. Placki piec osobno w temp.180 st około 8 minut.
  5. Masa: Budyń ugotować na mleku i wystudzić, masło utrzeć z dodatkiem masy kajmakowej i do gładkiego kremu dodawać po łyżce zimnego budyniu i cały czas ucierać do momentu uzyskania gładkiego kremu.
  6. Z upieczonych i wystudzonych spodów z ciasta ostrym nożem odciąć wszystkie nierówności po bokach wyrównując ciasto. Przełożyć placki gotową masą kajmakową po wierzchu, posmarować też warstwą kremu i posypać pokruszonymi resztkami ciasta. Posypać orzechami i wiórkami czekoladowymi.
  7. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.

Opis przepisu:

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto Marlenka to rewelacyjny dodatek do małej czarnej. Wypróbuj koniecznie przepis i koniecznie dodaj, komentarz z informacją jak Ci poszło? :) Cała rodzina z pewnością będzie zachwycona wspaniałym smakiem ciasta i zapewniam, że przepis zostanie w Twojej książce kucharskiej już na zawsze.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Ania
    Super ciasto i super przepis. Niestety mi nie udało się zrobić 5 warstw ciasta i zrobiłam tylko 4 warstwy, ale wyszło bardzo dobre.

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?