Soczyste polędwiczki z winogronami

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki luzujemy z błon i doprawiamy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  2. Obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron na lekko złoty kolor.
  3. Polędwiczki kroimy w plastry o grubości nie większej niż 1 centymetr.
  4. Przygotowujemy sos: Do głębokiej patelni wlewamy wino i gotujemy do momentu odparowania połowy objętości.
  5. Następnie dolewamy odmierzoną ilość wody i dodajemy Kostkę Mięsną Winiary. Gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się kostki.
  6. Po zagotowaniu zmniejsz „ogień” i gotuj przez około 2 minut, ciągle mieszając. Dodaj w tym czasie zasmażkę przygotowaną z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła.
  7. Pod koniec gotowania dodajemy winogrona przekrojone na pół z wyjętymi pestkami.
  8. Plastry polędwiczek wkładamy do patelni, dolewamy 100 ml wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy 8 - 10 minut.
  9. Teraz przygotowujemy kapustę z pomidorkami i zacierkami: liście kapusty włoskiej parzymy, po czym kroimy w cienkie paseczki.
  10. Na rozgrzanym maśle przesmażamy sparzoną i pokrojoną kapustę. Pod koniec smażenia dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  11. Przed podaniem, mieszamy kapustę i pomidorki z ugotowanymi wcześniej zacierkami.
  12. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy świeżym koperkiem.
  13. Sposób podania: Centralnie na dużym płaskim talerzu układamy mieszankę kapusty, pomidorków i zacierek.
  14. Na warzywa z zacierkami układamy plastry gorącej polędwiczki wieprzowej.
  15. Wokół polewamy sosem z winogronami.
  16. Na polędwiczkę kładziemy świeże kiełki słonecznika lub świeże zioła takie jak: majeranek czy natka pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?