Jesienne klopsiki

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 5

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Klopsiki

Zaprawa

Przygotowanie:

  1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułka tartą i przyprawami, a następnie formujemy małe kulki.
  2. Klopsiki smażymy na oleju z obu stron, po czym zdejmujemy z patelni.
  3. Szalotkę kroimy w drobne piórka, pieczarki w połówki, a marchewkę i paprykę w kosteczkę.
  4. Cebulkę smażymy, aż się lekko zrumieni, dodajemy marchewkę, 3/4 szklanki wody oraz kostkę mięsną i dusimy pod przykryciem 5 min.
  5. Następnie dorzucamy pieczarki, paprykę, groszek, a także wcześniej usmażone klopsiki.
  6. Na koniec dodajemy pieprz, masło i śmietankę. Wszystkie składniki dusimy jeszcze 2 min, aby smaki się połączyły. Podajemy z kaszą lub makaronem razowym.

Opis przepisu:

Okrągłe klopsiki to doskonałe zastępstwo zwykłych i nudnych kotletów mielonych. Wystarczy uformować małe kulki i przysmażyć z obu stron. Doskonałym dodatkiem są warzywa: papryka, groszek, cebula, marchewka i pieczarki uduszone w wywarze z Kostki mięsnej Winiary. Całość podajemy z kaszą na przykład gryczaną lub makaronem razowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?