Soczysta szynka w morelowo – imbirowej glazurze

5/5 5 8 5 1
5/5 5 8 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Oczekiwanie: 15 godz.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Szynkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak, by szynka była całkowicie pokryta), przykrywamy i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia wyjmujemy szynkę z wody, przekładamy do czystego garnka i zalewamy napojem imbirowym. Dodajemy kostkę mięsną, obrany czosnek i ziarna pieprzu. Do garnka dodajemy tyle wody, by szynka była całkowicie zakryta.
  3. Garnek ustawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania dolewamy wodę, by szynka była cały czas zakryta.
  4. Ugotowaną szynkę wyjmujemy z garnka i czekamy, aż wyschnie. Następnie ostrym nożem nacinamy lekko wierzch (tłuszcz) szynki tworząc kratkę. W utworzone kratki wbijamy goździki.
  5. Dżem morelowy mieszamy z imbirem i musztardą. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy całą szynkę. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczoną szynkę można serwować na gorąco i na zimno.

Opis przepisu:

Spróbuj tradycji połączonej w nowoczesny sposób. Smak pieczonej szynki podkreślony przez Kostkę mięsną Winiary doskonale wkomponuje się w domowe menu. Dodatkowo zaakcentowana przysmakami jesieni – morelami i imbirem. Ugotowaną a następnie upieczoną szynkę możemy jeść na ciepło z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?