Szarlotka cioci Zosi

Oceń ten przepis!

5/5 5 126 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 24

5/5 5 126 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój.
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, Cukier wanilinowy, Proszek do pieczenia oraz żółtka. Z podanych składników wyrób ciasto.
  3. Blachę wysmaruj tłuszczem. Rozłóż 3/4 ciast (resztę zostaw na kruszonkę).
  4. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj resztę cukru, Budyń w proszku i dokładnie wymieszaj.
  5. Na warstwie ciasta rozłóż pokrojone jabłka i ubitą pianę. Posyp kruszonką.
  6. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  7. Podawaj na talerzykach z cząstkami owoców.

Opis przepisu:

Dobry przepis na szarlotkę przyda się każdemu, bez względu na to, czy lubi piec, czy nie za bardzo pociągają go tego typu eksperymenty w kuchni. Ostatecznie trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby smaku tradycyjnego jabłecznika. Deser według naszej receptury ma chrupiący spód, warstwę aromatycznych jabłek, słodką piankę i kruszonkę. Wszystkie te elementy tworzą ekscytującą całość, od której trudno się oderwać!

Szarlotka cioci Zosi to łatwy przepis bazujący na prostych składnikach. Zacznij od obrania jabłek i pokrojenia ich. Przesiej mąkę do miski pamiętając, by poruszać sitem w lewo i w prawo, wykonując ruchy horyzontalne. Do mąki dodaj pół szklanki cukru, a także Cukier Wanilinowy WINIARY, Proszek do Pieczenia WINIARY i żółtka. Wyrób ciasto.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłóż 3/4 ciasta. Pozostałą część odłóż na kruszonkę. Białka jajek ubij, by stworzyć sztywną pianę i dodaj do nich resztę cukru, a także Budyń o Smaku Waniliowym WINIARY, dokładnie wymieszaj. Na cieście rozłóż pokrojone jabłka i ubitą piankę. Wierzch posyp kruszonką.

Piecz ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj po przestudzeniu lub na ciepło (byle nie bezpośrednio z piekarnika). Na talerzyku możesz ułożyć je z cząstkami owoców lub gałką lodów waniliowych, z którymi szarlotka komponuje się równie dobrze.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?