Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Ciasto z jabłkami i masą budyniową

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 2 godz. 5 min.

  • Porcje 12

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto;

Jabłka cytrynowe

Jabłka truskawkowe

Masa budyniowa

Wierzch

Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych białek dodajemy żółtka wymieszane z wodą. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec ocet.
  2. Pieczemy biszkopt w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut.
  3. Zimny biszkopt przecinamy na trzy placki.
  4. Masa jabłkowa cytrynowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy na gorącą patelnię i smażymy ok. 10 minut, a następnie wsypujemy galaretkę cytrynową i jeszcze smażymy 3 minuty, ściągamy i chłodzimy.
  5. Tak samo robimy z masą jabłkowo truskawkową.
  6. Masa budyniowa: Budyń gotujemy w/g przepisu, chłodzimy. Masło ucieramy z cukrem i dodajemy zimny budyń.
  7. Na biszkopt dajemy masę jabłkową- truskawkową, na nią 1/2 masy budyniowej, biszkopt, masa jabłkowo-cytrynowa, resztę masy budyniowej, biszkopt.
  8. Polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy kokosem.

Opis przepisu:

Ciasto z jabłkami i masą budyniową to smakowity pomysł na deser do kawy. Wykonanie jest proste a efekt zaskakujący. Wykończenie tworzy tafla aksamitnej czekolady oraz posypka z aromatycznych wiórek kokosa. Konieczne wykonaj ciasto z jabłkami i masą budyniową w Swoim domu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?